A Kül-Világban megjelent tanulmányok Profilok a nemzetközi politika fontosabb szereplőiről A Kül-Világban megjelent dokumentumok A Kül-Világban megjelent könyvismertetések A Kül-Világban megjelent interjúk
A Kül-Világ aktuális száma
A Kül-Világ régebbi kiadásai
A Kül-Világ impresszuma
Információk a Kül-Világgal kapcsolatban
Kül-Világ régiófigyelő
Hasznos linkek az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont oldaláról
Regisztráció és feliratkozás a hírlevélre
Kül-Világ hírlevél
Keresés a Kül-Világ oldalain
Az MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont honlapja


Wagner Péter:
Levél az Olvasónak

Kedves Olvasó!

A Kül-Világ folyóirat most „kézhez” kapott, összevont száma egy múlt évben rendezett konferencia előadásait tartalmazza. 2004. október 15-én került sor a folyóirat háttérintézményeként is funkcionáló MTA-ELTE NATO Információs és Kutatóközpont, illetve a Budapesti Corvinus Egyetem Társadalomtudományi Kar Nemzetközi Kapcsolatok Tanszéke által szervezett tudományos összejövetelre.

A két szervező, Csicsmann László és Wagner Péter célja az volt, hogy bemutatkozási lehetőséget biztosítson olyan PhD-hallgatók számára, akik magas szakmai színvonalon kutatják a Közel-Kelet vagy az iszlám világ területeit. Bár napjainkban változóban a „harmadik világ” e régiójának mellőzöttsége, a fiatal kutatók számára még mindig nehéz a megjelenés - ezen igyekezetek könnyíteni az összejövetel kiötlői.

Kiemelendő eredménynek tartjuk, hogy a szervezés során sikerült több tudományos iskolából is kutatókat hívni, így előadói révén „jelen volt” a Szegedi Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, és természetesen képviseltette magát a Corvinus és az Eötvös Loránd Tudományegyetem is.

A konferencia még a szervezők számára is meglepő sikerrel zárult. Ez nem csak abban volt mérhető, hogy a főleg diákokból álló 60-80 fős hallgatóság végig kitartott a nap folyamán, hanem abban is, hogy az előadásokon „hallgatóként” vagy moderátorként résztvevő neves szakemberek már a tanácskozás végén elismerésüknek adtak hangot az előadások színvonalát illetően. A szervezők számára a további munkához támogatást adott, egyúttal minősíti az elhangzott prezentációk (és a mögöttük levő kutatás) színvonalát, hogy a konferenciát követően két előadás már megjelent rangos publikáció formájában, valamint egy harmadik anyag kiadásra vár. Tudományos szakemberek és egy szakfolyóirat számára talán ez az egyik legnagyobb biztosíték arra, hogy a tanulmányokban leírt gondolatok megalapozottak, és a következtetések bármely vitában megállják a helyüket.

Felbuzdulva az elért sikereken a szervezők idén ősszel is kísérletet fognak tenni, egy színvonalában hasonló találkozó megszervezésére.

Jó olvasást kívánva,
Wagner Péter főszerkesztő